13
jún 14

Városi konyhakert

Ha muskátlit ültethetünk a teraszon, miért ne ültethetnénk ugyanígy fűszernövényeket vagy akár paradicsomot, paprikát is? A saját termesztésű zöldségeknél, gyümölcsöknél nincs finomabb a világon. Az érzés, amikor leszedjük és beleharapunk abba, amit hónapokon keresztül nevelgettük, leírhatatlan.

Egyre többen próbálkoznak a fenntarthatóság jegyében otthon termeszteni növényeket, és nem csak vidéken, hanem a belvárosban is. Nekünk városlakóknak nincs könnyű feladatunk a hely vagy a fény hiánya miatt. Ha nincs akkora rendelkezésre álló szabad földterület, mint egy kertes ház esetében, elegendő csupán egy erkély, gang, vagy ablakpárkány is. Ezeken a helyeken fűszernövényeket, hagymát, paradicsomot még viszonylag könnyen termeszthetünk, azonban burgonyát vagy répát már nehezebb.

Kert

Nézzük, mikre kell figyelni a teraszos konyhakert kialakításánál.

  • Napos teraszra a következő növények jöhetnek szóba: zöldségnövények, tök, uborka, paradicsom, paprika, fűszernövények, szamóca, gyümölcsfák.
  • Árnyékosabb teraszra pedig: saláta, rebarbara, spenót, sóska, retek.

A veteményest ültethetjük balkonládába, agyag cserépbe, dézsába, sőt a gyümölcsfákat nagyobb virágtartó konténerekbe, illetve a magot, palántát akár tejfölös pohárba is. A legfontosabb, hogy mindegyik a megfelelő mennyiségű vizet kapja, ezért érdemes utána olvasni külön-külön is a termesztett növények igényeinek.
Általánosságban elmondható, hogy a fűszernövények a legkönnyebben életben tarthatók. Főleg a magról ültetettek, mivel a boltban kapható kis cserepes növények valamilyen oknál fogva csak pár napot vagy hetet bírnak ki, miután hazavisszük őket.
Amennyiben télen is igényt tartunk a kis kertünkből szedett friss fűszerekre, akkor idejében szedjük le azokat és fagyasszuk le. Biztos, hogy nem olyan lesz, mint amikor egyenesen a cserépből szüreteljük az ételbe, de még mindig finomabb a szárítottnál.
A kialakított konyhakert révén nem csak a spájz lesz feltöltve, hanem otthonosabb és szebb is lesz teraszunk, lakásunk, gangunk a növényektől. És ami még nagyon fontos, hogy az általunk termelt növényekről biztosan tudjuk majd, hogy egészségesek, vegyszermentesek.

Kertészet

Mivel sokaknak még ennek ellenére sem megoldható az otthoni kertészkedés, mert esetleg nincs terasz, vagy napos gang, Magyarországon egyre több helyen művelhetünk közösségi kertet. A kertművelésből ezáltal már bárki kiveheti a részét. Nem kell hozzá más, csak ásó, kapa, gereblye, locsolókanna, meg egy jó adag lelkesedés, és már élvezhetjük is a frissen termett gyümölcs és zöldség zamatát.


Copyright © 2018 Bben blog