17
okt 14

Pizza – nem csak az olaszok kedvence

Napjaink ételkultúrájának egyik elengedhetetlen alkotóeleme a pizza. Elnevezése valószínűleg a picea szóból ered, mely latinul pincere (összegyúrni), ami eredetileg különféle, kelt tészta alapú ételeket jelentett. Az étel szülőhazája Olaszország, az ott készített hagyományos pizzára csak szeletelt mozzarellát, bazsalikomot és olíva olajat tesznek. Ahogy azonban egyre inkább elterjedt a világon, az egyes országok úgy alakították saját ízlésük szerint (ilyen például a mi csípős, kolbászos magyaros, az ananászos hawaii, vagy a kukoricás mexicói).

Pizza

Egy kis történelem

A pizza története még időszámításunk előttig nyúlik vissza. Egészen pontosan i.e. 3. századig, amikor is, Cato a Róma történetéről írt munkájában említ egy „lapos kelt tésztát, melyet olívaolajjal, fűszerekkel és mézzel édesítenek, és köveken sütnek meg”. Ez még nagy mértékben különbözött a maiaktól.
Vergilius (i. e. 70-19.) is megírta, hogy “… a hősök egy árnyas fa alatt állították fel asztalukat, melyet lisztből sült, s az erdő gyümölcseivel megrakott kenyérrel borítottak el. A hadvezérek jóllaktak a hússal és gyümölccsel telt kenyerekből…”.
Marcus Gavius Apicius (i.e. kb. 25 – i.sz. 25.) A szakácsművészetről című könyvében szerepel egy homorú alakú, pajzson sütött cipó, csirkehússal, fenyőmaggal, sajttal, fokhagymával, mentával, borssal és olajjal ízesítve.

A középkorban, 997-ben is feltűnt a pizza szó. Akkoriban a pékek arra használták, hogy kenyérsütés előtt megnézzék, eléggé felhevült-e a kemence.
A 19. századig aztán úgynevezett fehér pizzák készültek. A pizza tésztát tejföllel, vagy zsírral kenték meg, erre az alapra tették a feltéteket, ugyanis a paradicsomot ekkor Európában még nem ismerték.

A modern pizza feltalálását a nápolyi Raffaele Espositónak nevéhez köthetjük, aki az 1780-ban alapított és ma a Pizzeria Brandi néven még mindig működő sütődében dolgozott. 1889-ben a szavojai királyi házaspár látogatása alkalmából különleges pizzát készített. A pizza az olasz nemzeti színekben készült: zöld (bazsalikom), fehér (mozzarella) és piros (paradicsom). Készítője a királynéról, Margheritának nevezte el az ételt.

1905-ben már Amerikában is nagy lelkesedéssel fogyasztották.
Észak-Európában csak az 1960-as években kezdett elterjedni, de aki egyszer megkóstolta, biztosan a pizza rabjává vált.

Hogyan juthatunk pizzához a 21. században?

– utazzunk el Olaszországba
– üljünk be itthon egy pizzériába
rendeljünk pizzát telefonon vagy online
– vegyünk egy kész fagyasztott pizzát, és otthon süssük meg
– vásároljunk csak egy pizzalapot és otthon tegyünk rá bármit, amit szeretnénk, majd süssük meg
– készítsük az egészet saját kezűleg


Copyright © 2017 Bben blog