12
okt 16

Matrica az egész világ!

A különféle termékek matricázását, majd a matrica mint kommunikációs eszköz elterjedését elsősorban a ragasztóanyagok innovációja tette lehetővé. Szükséges volt, hogy feltalálják azt a ragasztó típust, amely kellően erős ahhoz, hogy a felületen megtartsa a papírt vagy fóliát, ugyanakkor szükség esetén – bizonyos esetekben – nyom nélkül lehúzható. (Ahogy például a post-it címkék feltalálásához kellett a többször felragasztható és lehúzható ragasztó.)
Természetesen a ragasztóanyagok gyártása a kezdetek óta is folyamatosan fejlődik, így egyre több anyagból egyre több felületre és egyre változatosabb formákban valamint célokkal készülhetnek matricák.

Matrica készítés

Matrica készítés


A másik, szintén gyors innovációt megélő iparág, amely a matrica készítést alapjaiban határozza meg, a nyomtatás. A digitális nyomtatás előretörésével, a nyomtatási technológiák és nyomtatók fejlődésével, valamint a gyártás költségeinek csökkenésével párhuzamosan az élet egyre több és több területén került használatba a matrica.
Matricákkal találkozhatunk a boltokban, éttermekben, sörözőkben, a postán, a hivatalokban és az iskolákban. Alkalmazzák termékek árazására és jelölésére, útbaigazító táblaként, marketing- és dekorációs eszközként, de azonosító jelként is. A gyerekek gyűjtik és albumba ragasztják őket, a felnőttek számtalan komoly dologra (pl. a készletek nyomon követésére) használják.
Mindehhez a matricák számtalan formai, anyagbeli változata alakult ki, amelyek különféle nyomtatási módokkal készülhetnek el.


Copyright © 2018 Bben blog