31
már 14

Kosarat mindenkinek!

Volt idő, mikor nem csak a nagymamák körében volt divat fonott kosárral boltba vagy piacra menni. Akkoriban még nem nőtt minden bokor mögött bevásárlóközpont, hipermarket vagy diszkont, és az üzletek nem ontották magukból a logózott szatyrokat. Na meg persze nem járt mindenki autóval. Egy valamirevaló háziasszonynak volt legalább egy fonott kosara, ami elég masszív volt ahhoz, hogy rendszeresen akár nagyobb terhelésnek ki legyen téve például egy kiadós piaci körút során. Most úgy fest, újra hódítanak a kosarak.

Az otthonokban csak gyűlnek, tornyosodnak a kisebb-nagyobb, zörgősnél zajosabb műanyag csodák. Szatyrok a péktől, a boltból, a turkálóból, a madaras teszkóból, a drogériából, vagyis gyakorlatilag mindenhonnan, ahova azért megyünk be, hogy vegyünk valamit. Azt se tudjuk, hova tegyük őket, épp hogy külön szobát nem tartunk fenn nekik. Sokan gyűjtögető életmódba kezdenek, és kategóriánként kezdik el otthon raktározni a neylontáskákat, ami mondjuk nem feltétlenül felesleges, de azért az ember könnyen túlzásba tud esni ebben is. Ma már egyre több helyen meg van oldva a szelektív hulladékgyűjtés, és több hipermarket is hirdeti a zacskóiról, hogy 100% újrahasznosított anyagból készültek. De kivel nem fordult még elő, hogy úgy indult el a boltba, hogy “na majd most viszek az elrakott szatyrokból”, vagy hogy “mostantól környezettudatos leszek, és hátizsákba pakolom a bolti cuccokat”?

A szatyrokat manapság – szerencsére – egyre inkább felváltja egy jóval környezetbarátabb megoldás, a fonott kosár. Apukám a mai napig ilyennel jár bevásárolni. Gyerekkoromban sosem gondolkodtam el azon, hogy miért ugyanazzal a barna kosárral indul el minden áldott reggel a boltba. Pedig nem véletlen. A tej, a kenyér, a zöldségek (plusz néha a sörök is) minden nap a megszokott elrendezésben figyelnek a kosárban, amiket Anyu gondosan elpakol a helyére minden alkalommal. Ez a bizonyos kosár nem csak bevásárlásra szolgál, hanem például az üres üvegek is ebben utaznak visszaváltásra, és a Mamától is ebben trasnszportálódnak a lekvárok és a befőttek.

A kosarbolt.hu szakértőjétől kiderült, hogy “a fonott kosár újra trendi, és menőbb mint valaha”. Bár ezen nincs is mit csodálkozni, hiszen a vintage stílus már egy pár éve elindult hódítóútjára. Többféle korosztálynak készülnek darabok. Nem csak egyféle, unalmas színben kaphatóak, hanem már mindenféle árnyalatban találunk kosarakat, így már nem csak praktikusak, hanem esztétikusak is. Léteznek bélelhető kosarak is, biciklire szerelhető csodák és piknik kosarak is. Így aztán mindenki megtalálhatja a számára tökéletes kosárkát.

Fonott kosár


Copyright © 2018 Bben blog