20
ápr 15

Hegesztési technikák – Milyen gépet válasszunk?

A hegesztés nem nehéz feladat, gyakorlatilag mindenki képes rá. Azonban úgy hegeszteni, hogy az eredmény tartós és kifogástalan legyen, már nem egyszerű, így, aki nem biztos 100%-ig a dolgában, az inkább hegesszen csak az otthonában, hobbi szinten.
A lényeg, hogy aki hegesztésre adja a fejét, tisztában legyen a technikákkal, a különböző gép típusokkal és egyebekkel. Cikkünkkel ebben szeretnénk segíteni minden vállalkozó szelleműnek!
Magyarországon mintegy 50 különböző hegesztési eljárást különböztetünk meg (nem számítva a forrasztási eljárásokat), tehát közel sem olyan egyszerű a dolgunk, mint azt képzelnénk. De nézzük a legelterjedtebb technikákat:

Kézi bevont elektródás ívhegesztés (MMA)
Ez a legrégebbi és egyben a legsokoldalúbban használható hegesztési eljárás a sok közül. Lényege, hogy egy 30-35 centi hosszú fémpálca megolvasztásával összekötünk két anyagot. Nem könnyű vele szépen hegeszteni, gyakorolni kell, főleg a nagyon vékony lemezeknél. Azonban nagy előnye, hogy szinte bármilyen feladathoz alkalmazható, legyen az anyag akár alumínium, réz, rozsdamentes, hőálló, vagy extra kemény. Ennek okán, illetve viszonylag alacsony ára miatt a legtöbben ezt választják, akik a ház körül dolgoznak.

Védőgázas fogyóelektródás hegesztés (MIG / MAG)
Ezt az eljárást sokan csak CO hegesztésnek ismerik, ez abból ered, hogy a hegesztőpisztolyból áramló védőgázban a CO2 segítségével gyújtjuk meg az ívet az elektróda és az alap fém között. Mit jelent az, hogy fogyóelektródás? Az elektróda az a huzal amit a gép hegesztés közben előre tol, és amit a felületre olvasztunk (tehát folyamatosan fogy).
Az MMA technikával ellentétben ennek nagy előnye, hogy akár vékony, akár vastag lemezt szépen és egyszerűen lehet hegeszteni. Hátránya, hogy szélben nem biztonságos a használata.
Magyar gyártású argon (MIG) és CO2 (MAG) hegesztőgépek hatalmas választékát találjuk a Bmax hegesztéstechnikai vállalat kínálatában.

Argon védőgázas ívhegesztés (AVI / TIG)
Az eljárás lényege, hogy a pisztolyból áramló argon védőgázban ívet gyújtunk egy wolfram elektróda és az alapanyag között. Ezzel a módszerrel készíthetjük a legjobb, legszebb minőségű varratokat, de ezt a gépet a legnehezebb kitanulni. Előnye, hogy szinte minden fém hegeszthető vele, gyakran semmilyen utómunkát nem igényel. Hátránya, hogy elég lassú, és viszonylag drága a szükséges gáz.

Hegesztés


Copyright © 2018 Bben blog